Portretmeesters

tweejarige opleiding portretschilderen

De opleiding Portretmeesters is er voor wie ambities heeft in het portretschilderen, wil groeien als schilder en zijn of haar eigen mogelijkheden wil uitdiepen. Je leert er om op onderzoekende manier te werken en jezelf te blijven uitdagen en inspireren.

 

Gedurende twee jaar deelt Rogier al zijn ervaring en kennis met jou en leert hij je trefzekere portretten te schilderen, goed van constructie en stevig in de verf. Vanuit zijn visie, werkwijze en techniek neemt hij je ook mee in de inhoudelijke kant van het schilderproces. Rogier inspireert je een zoektocht aan te gaan naar jouw kracht en eigenheid waarmee jij als portretschilder je eigen stijl kunt ontwikkelen.

Portretmeesters 2025

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor start in september 2024. Informatie over de opleiding in 2025 delen we in juni van dit jaar op onze site en via de nieuwsbrief.

Portretschilderen

Een aansprekend portret kunnen schilderen begint met kennis van de techniek. Dat je weet hoe een kop in elkaar zit, welke kleuren je gebruikt en hoe je de blik in iemands ogen vangt. Rogier schildert al ruim dertig jaar portretten en is als geen ander in staat het jou ook te leren. Zijn methode is geworteld in de klassieke technieken maar het gaat er bij hem wat ruiger aan toe. Hij leert je om direct in natte verf te werken en vanuit grote vormen en donkere tinten over te gaan op lichte kleuren en de detaillering. Geen voorzichtige penseelstreken, maar lekker vrij en dik in de verf. 

Dit vormt de basis, maar bij Portretmeesters ga je verder. Alle kennis en vaardigheden die je opdoet, gebruik je om te onderzoeken wat voor een schilder je bent en je eigen stijl te ontwikkelen. 

De opleiding

Gedurende een cursusjaar heb je tien dagen les in het atelier van Rogier in Weesp, in een groep van maximaal tien gelijkgestemden. Gezellig, maar zeker ook hard werken! Met de uitgekiende oefeningen zorgt Rogier ervoor dat je zijn kennis gedoseerd tot je kunt nemen. Tijdens deze dagen werk je altijd naar levend model; een karakteristieke kop van de straat of jijzelf. 

In het eerste jaar van de opleiding verbeter je je schildervaardigheid en diep je de technische mogelijkheden van de verf uit. Alle ingrediënten komen voorbij: constructie, techniek, anatomie, toon, kleur, vlakken, materiaalkennis. Je maakt een begin met het ontdekken van je eigen stijl en beeldtaal.

Met alle inzichten en de vaardigheid in je vingers begint in het tweede jaar het avontuur pas echt: je gaat op onderzoek uit. Wat voor een stijl heb je, wat inspireert je en wat heb je te vertellen? Schilder je in felle kleuren, snelle toetsen of heb je een meer ingetogen stijl? Kortom, waar liggen jouw kracht, eigenheid en fascinatie? En hoe vertaal je dat naar een autonoom portret dat ook een abstracte kwaliteit heeft?

Peer learning

Vanaf de eerste dag van de opleiding kijken we naar kunstenaars en portretkunst in het algemeen. Enige kennis van kunst(geschiedenis) helpt je om keuzes te maken ten aanzien van je eigen werk en ontwikkeling. En er wordt veel gesproken over het proces dat je doormaakt. In de kleine groep is er genoeg aandacht voor iedereen; reken maar dat je elkaars streken leert kennen. Je schildert twee jaar lang samen, maakt hetzelfde proces door, valt in dezelfde kuilen, praat erover en krabbelt weer op. Je leert op het werk van anderen te reageren en op dat van jezelf te reflecteren.

Hou er rekening mee dat er bij deze opleiding een flinke portie thuisstudie komt kijken, gebaseerd op jouw technische en individuele ontwikkeling. Dat je veel zelfstandig aan het schilderen bent, is waardevol. Juist wanneer je niemand hebt om op terug te vallen, zoek je zelf naar oplossingen en maak je vormende keuzes. Maar we laten je niet helemaal zwemmen: dat wat je thuis maakt, kun je ook buiten de lesdagen om voor feedback voorleggen aan Rogier.

Is het wat voor jou?

De lat ligt redelijk hoog, maar dat betekent niet dat we verwachten dat je al een ervaren portretschilder bent. Belangrijker is dat je zin hebt het experiment aan te gaan en uitgedaagd wil worden jezelf verder te ontwikkelen. Van het zo goed mogelijk naschilderen van een hoofd – waar het logischerwijs mee begint – tot het maken van een volwaardig op zichzelf staand schilderij.
Vanaf dag een gaan we flink aan de bak, enige ervaring in het schilderen van portretten is dan ook wel nodig. Om een indruk te krijgen van waar je nu staat vragen we je bij inschrijving vier recente portretten mee te sturen. Voor toelating kan het zijn dat we kennis met je willen maken middels een (online) gesprek waarin we je verwachtingen en leerdoelen bespreken.

wat kun je verwachten

Prijs € 1.700 per cursusjaar*

bij aanvang in september ’24, betaling in termijnen

*Wanneer je werkzaam bent in de creatieve of culturele sector kun je bij WerktuigPPO een financiële bijdrage aanvragen.

Leslocatie: Atelier van Rogier, Pampuslaan 59, Weesp

Lesdata sept '24 - juni '25

Lesdagen GROEP 1

3 sept / 8 okt / 5 nov / 3 dec / 7 jan / 4 feb / 4 mrt / 1 apr / 6 mei / 3 juni

Lesdagen GROEP 2

10 sept / 15 okt / 12 nov / 10 dec / 14 jan / 11 feb / 11 mrt / 8 apr / 13 mei / 10 juni

Portretmeesters is een tweejarige opleiding; we verwachten dat je je aan deze twee jaar committeert .